Scoutsgroet

scoutsgroet
De scoutsgroet

Drie gestrekte vingers van de rechterhand, met de duim die de pink bedekt.

Hoe?

Met de rechterhand aan de rechter zijrand van je baret, handpalm naar voor. Indien je blootshoofds bent, zelfde houding van de vingers maar de rechterhand nu op schouderhoogte. In geval je een patrouillestok draagt, zul je deze bij het groeten verticaal tegen je rechterzijde drukken en hem met de rechterhand vasthouden. Je groet dan met de linkerhand (horizontaal op ellebooghoogte), tegen de stok; handpalm naar beneden.

Betekenis

De drie gestrekte vingers stellen de drie punten van de belofte voor. De duim die de pink bedekt, verbeeldt de sterkere die de zwakkere onder zijn bescherming neemt.

Linkerhand

Waar ook ter wereld gidsen of scouts mekaar ontmoeten: ze geven elkaar een linkerhand, de pinken dooreen gestrengeld.