Wat is scouting ?

Als jeugdbeweging richt scouting zich naar kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Bijna 75.000 jongens en meisjes zijn lid van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Samen met hun leiding spelen en werken ze per leeftijdstak in één van onze 650 plaatselijke groepen in Vlaanderen. Daarmee is Scouts en Gidsen Vlaanderen de grootste scouts- en gidsenorganisatie van het land.

Scouts en gidsen leren samenleven in ploeg en steken hun handen uit de mouwen. Op kamp, op tocht en tijdens wekelijkse activiteiten leren ze samen met anderen kiezen en beslissen. Al doende leren ze ook hun plan trekken: vuurtje stoken, eigen potje koken, op avontuur. Scouts en gidsen houden van de natuur, zetten zich in voor elkaar en voor anderen. Scouts en Gidsen Vlaanderen wil in het kader van de vrije tijd bijdragen aan de opvoeding, ontplooiing van kinderen en jongeren, als individu, in groep en binnen de samenleving.

Missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens,
elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij.
We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.
De natuur is onze troef.
We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer.
We spelen een spel dat niet luchtledig is,
in vrije tijd die niet vrijblijvend is.
Met groot plezier en kleine daden
komen we op voor onze omgeving en
voor een kleurrijk Vlaanderen.
Zo dromen we luidop van gelukkige mensen
in een rechtvaardige wereld.